Computer General Knowledge Questions And Answers

By | July 22, 2022
  1. What are the Three Types of Computer Bus?

Answer:
1) Data Bus
2) Control Bus
3) Address Bus

2. What does BIOS stand for?

Answer: Basic Input/Output System

3. Where is Temporary Data stored in a Computer?

Answer: Random Access Memory (RAM)

4. Where is Permanent Data stored in a Computer?

Answer: Hard Drive or Solid State Drive (SSD)

5. Who Invented WWW (World Wide Web)?

Answer: Sir Tim Berners-Lee (1989)

6. Where does a Computer perform Addition and Comparison of Data?

Answer: Central Processing Unit (CPU)

7. In what form is the Data Stored in the Memory of a Computer?

Answer: Decimal, Binary, Hexadecimal, etc

8. Who is the Father of Artificial Intelligence (AI)?

Answer: John McCarthy

9. How many Bits is One Nibble?

Answer: 4 Bits

10. What is the Name of the Computer’s Memory?

Answer: RAM

11. How is Forward Reference Table (FRT) Arranged?
Answer: Linked list

12. What is the Binary Value of 100?
Answer: 1100100

13. Name of the World’s First Successful Electronic Computer?

Answer: Electronic Numerical Integrator and Computer(ENIAC)

14. What is Computer Virus?

Answer: It is a malicious Software or a Program that can reproduce itself by rewriting other accessible PC programs and embedding its own code. 

Top 10 Programming Languages and Their Developers


No.LanguageDeveloper
1BASICJohn Kemeny & Thomas Kurtz
2CDennis Ritchie
3C++Bjarne Stroustrup
4C#Anders Hejlsberg
5JavaJames Gosling
6JavaScriptBrendan Eich
7PerlLarry Wall
8PHPRasmus Lerdorf
9PythonGuido van Rossum
10SwiftChris Lattner

15. What is the Name of the Technique for Assigning a Memory Address to each Input/Output Device in the Security Account Manager System?
Answer: Memory-Mapped I/O

16. Which Computer Program does Storage Mapping?
Answer: Compiler

17. Which Type of Computer is found in a Digital Watch?
Answer: Embedded Computer

18. What is the Name of the First Computer Worm?
Answer: Morris Worm

19. Who is the Co-Founder of Microsoft?
Answer: Paul Allen

20. How much is 1 KB in MB?
Answer: 0.001 MB

To Be Continued:

21. Which Program is Available for Computer Users as a part of the Software Package?
Answer: Program Library

22. Name of the Information in Memory which is no Longer Valid or Wanted?
Answer: Garbage

23. Which Computer Programs Manages the Hardware/Software of a Computer?
Answer: Operating System

24. Which Loader is Executed when a Computer System is First Turned On?
Answer: Bootstrap Loader

25. What is the Name of the Program that can Cope with Data Errors?
Answer: Robust Program

26. Name of the World’s First Successful Electronic Computer?

Answer: Electronic Numerical Integrator and Computer(ENIAC)

27. Name the First General-Purpose Electronic Computer?

Answer: UNIVAC

28. Which Programming Language is used by Apple Computers?

Answer: Swift Language

29.. Who is the Father of the Computer?

Answer: Charles Babbage

30. Who is the Father of Motherboard?

Answer: Reed Ghazala

31. Which Electronic Device Processes the Data converting it into Information?

Answer: Processor

32. Name the Computer Engineer who received Nobel Prize for literature in 2003?

Answer: J.M. Coetzee

33. Who is known as the Human-Computer of India?

Answer: Shakuntala Devi

34. When is World Computer Literacy Day?

Answer: 2 December

35. Which is the Physical Part of the Computer System?

Answer: Computer Hardware

List Of Some Computer Related Full-Forms


No.AcronymFull-Form
1BASICBeginners All-purpose Symbolic Instruction Code
2BitBinary Digit
3BIOSBasic Input/Output System
4CDCompact Disc
5COMPUTERCommon Operating Machine Purposely Used for Technological and Educational Research
6CPUCentral Processing Unit
7DVDDigital Video Disc
8FATFile Allocation Table
9HDDHard Disk Drive
10HTTPSHypertext Transfer Protocol Secure
11IBMInternational Business Machines
12I/OInput & Output
13ISPInternet Service Provider
14UPSUninterruptible Power Supply
15URLUniform Resource Locator.
16VIRUSVital Information Resources Under Seize
17WiFiWireless Fidelity
18WANWide Area Network
19WORMWrite Once Read Many
20WLANWireless Local Area Network

To Be Continued:

36. Which Supercomputer was developed in India?
Answer: PARAM 8000

37. When was Windows 10 released to the Public?
Answer: July 29, 2015

38. What is Picture Element known in Short?
Answer: Pixel

39. What is the Name given to Good Hackers who discovers Security Vulnerabilities Legally?
Answers: White Hat Hackers

39. What are the Examples of Linear Data Structures?
Answers: Array, Stacks, Queue, Linked List

40. How many Buses are connected to 8085 Intel Microprocessors?
Answers: 3 (Three)

41. What is the Unit of Clock Speed that we see on a Computer Screen?
Answers: Gigahertz (GHz) 

42. What is the Command for System Information in Windows Command Prompt?
Answers: SYSTEMINFO

43. What is POP3?
Answers: Standard Protocol for receiving E-mails

44. What is the Symbol used by the Hexadecimal Number System?
Answers: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 and A, B, C, D, E, F

45. In which year did Supercomputer Deep Blue developed by IBM beat chess wizard Garry Kasparov?
Answers: 1997

46. Which Device can be both Physical Input and an Output Device?
Answer: Monitor, Speaker, and Printer

47. What is used for sending Control Messages and Errors?
Answer: Internet Control Message Protocol (ICMP)

48. Which is more secure HTTP or HTTPS?
Answers: HTTPS

49. What is the Function of USB?
Answers: It is a Cross-Platform Technology where you can transfer data from one device to another.

50. What is the function of Medium Access Control (MAC)?
Answers: It controls the transmission of data packets via remotely shared channels. And is also responsible for encapsulating frames. So that they are suitable for transmission via the physical medium.

51. How many Bits does the Intel 8085 Microprocessor have?
Answers: 8-Bit

52. How many Bits are used in the Data Bus?
Answers: 64 Bits (32 Till 2012)

53. Why are File Extensions used?
Answers: To identify the File Type

Advanced List Of All Computer Related Full-Forms


No.AcronymFull-Form
1ACPIAdvanced Configuration and Power Interface
2ALUArithmetic Logic Unit
3APIApplication Programming Interface
4BMPBitmap
5CMOSComplementary Metal Oxide Semiconductor
6EPROMErasable Programmable Read-Only Memory
7FORTRANFORmula TRANslation
8GUIGraphical User Interface
9ICMPInternet Control Message Protocol
10NNTPNetwork News Transfer Protocol
11OOPSObject-Oriented Programming System
12PATAParallel Advanced Technology Attachment
13PINGPacket InterNet Groper
14SAMSecurity Account Manager
15SATASerial Advanced Technology Attachment
16SMPSSwitch Mode Power Supply
17SSLSecure Sockets Layer
18UNIVACUniversal Automatic Computer
19WBMPWireless Bitmap Image
20XMLEXtensible Markup Language